10 day writing challenge with Krysa Šklíba                 - - - Day 3 - - - - - - -

09.01.2019

Three things I want to say to different people. / 3 věci, které bych chtěl říct různým lidem.


Předmluva

Zadání, zadání, prozraď mi, co znamenáš. I když je jasné, k čemu ta výzva směruje, formulací je zadání zapeklité. Můžou to být 3 věci, které chci sdělit 3 různým lidem. Můžou to být 3 věci, které chci sdělit různým typům lidí. Jakou typologii ale zvolit? Můžou to být 3 věci, které chci sdělit různým, ve smyslu nejrůznějším, lidem. U toho navrhuji zůstat. 3 věci pro široký, nejrozmanitější okruh lidí:

3 věci


1) Buď dobrý.

Viděli jste Demolition mana, ne? Občane, buď dobrý. Nic hlubšího a zhutněnějšího než tuhle hlášku, už asi žádný scénárista nikdy nenapíše. Je tam prostě všechno. Tolik obsahu vtěsnaného a vměstnaného do jediného každodenního pozdravu. Kdysi dávno se to pár chytrých hlav pokusilo trochu rozvést. Napsali o tom celou knihu a pojmenovali to, tuším - Bible. Marketingově se to dost ujalo a prodejnost na pultech to má stále fenomenální. Jenže ta kniha je dost komplikovaná a lidé se dosud neshodli, co tam přesně stojí, ani jak se to vykládá. Těžko to tu nějak rozlouskneme. Takže, buďte dobří a přeberte si to sami.


2) Buď ohleduplný a umravni své ego, nebo si zahraj Fallout.

Je fajn mít v osobním itineráři schopností a dovedností něco, co lze pojmenovat jako "perk of being wallflower" (credit to S. Chobsky). Projevuje se to hlavně schopností upozadit sám sebe. Do společného interakčního prostoru vstupovat pouze s nějakým obsahem a důvodem přesahujícím daného jednotlivce. Představte si ty pracovní porady, kde všichni tento perk už dávno mají. Chvíli, počkám. Tu představu je třeba si náležitě vychutnat. Tuto dovednost je možné nabýt mnoha způsoby, ale jestli chcete zkusit zkratku, zahrajte si Fallout. To sbírání perků už vám pak třeba zůstane.


3) Buď cestářem.

Dnešní vody jsou plné motivačních a rozvojových "programů", nejen u Melvilů by mohli vyprávět. Častokrát se ty motivační a rozvojové programy tváří, že vás v 50 krocích, za 30 dní a 5 způsoby dostanou na vaší cestě dál. Že po dokončení programu zjistíte, že už ani nestavíte cestu, ale dálnici. Jenže víte, jak je to poslední dobou s dálnicemi. Je to Ťokova past. Dělníci se tváří, že na vaší cestě pracují, ale je to jenom zdání. Nikam dál jste nedošli. Občas dostanete sněhuláka zdarma, což vás rozptýlí. Svojí cestu si musí každý postavit sám, nedá se svítit. Druzí, ne nutně signifikantní, nám mohou něco podat, něco podržet, než si to přiděláme, nás podržet, když zakopneme, dokonce nám mohou ukázat, kde nestavět (pokud se teda nechcete stát fajnšmekry ve stavbách na mokřadech). Tu cestu za nás ale postavit nemohou. Oni po té stejné cestě dokonce ani nemohou kráčet. Mohou se s námi však radovat. Většina z nás potřebuje občas víc než malé množství podpory. Svět je nepřehlednej a lidská duše má tendence k plachému mihotání. Delegováním se dá usnadnit práce, ne rozvoj. Přijměte úděl cestáře a vykročte na cestu. Uvidíte, že na čerstvém vzduchu se vždycky lépe dýchá.   


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky